Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Αντιβιβλιοθήκη


Το σχέδιο ξεκίνησε πριν από τριάντα περίπου χρόνια. Εμπνευστής και πρωτεργάτης υπήρξε ένας ρακοσυλλέκτης.
Ο εν λόγω ζητιάνος, ψαχουλεύοντας τους κάδους έξω από εκδοτικούς οίκους, για να βρει τίποτα προς βρώσιν, έπεφτε συνεχώς πάνω σε πεταμένα χειρόγραφα απορριφθέντων μυθιστορημάτων, τα οποία και μάζευε σκεπτόμενος ότι θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν τις κρύες νύχτες του χειμώνα ως προσάναμμα φωτιάς. Για να περνάει τον ελεύθερο χρόνο του όμως αποφάσισε να διαβάσει μερικά από αυτά, πριν τα κάψει. Προς μεγάλη του έκπληξη διαπίστωσε ότι πολλά από τα απορριφθέντα χειρόγραφα είχαν μεγάλο ενδιαφέρον. Τότε γεννήθηκε στο μυαλό του η ίδρυση της “Αντιβιβλιοθήκης”. Ένας χώρος έκθεσης όλων των βιβλίων που είχε ήδη περισυλλέξει και όλων αυτών που θα έβρισκε στο μέλλον.
Ξαφνικά η ζωή του απέκτησε όραμα. Στρατολόγησε και άλλους ζητιάνους στον σκοπό του, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο πειθούς τις υποσχέσεις και το ψέμα. Πολύ σύντομα μια λεγεώνα αστέγων έκανε καθημερινές επιδρομές στους κάδους έξω από εκδοτικούς οίκους, ψάχνοντας, εκτός από μισοχαλασμένες κονσέρβες και πεταμένα φαγητά, τους πνευματικούς μόχθους ανωνύμων συγγραφέων.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Μέσα σε λίγους μήνες η Αντιβιβλιοθήκη ήταν έτοιμη για εγκαίνια. Τα βιβλία εκτέθηκαν σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο πολτοποίησης χαρτιού. Τέτοιοι εναλλακτικοί χώροι προσελκύουν πάντα την προσοχή του κοινού. Και όντως η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ θερμή. Τόσο που σε λίγους μήνες άρχισαν να ανοίγουν και άλλες "Αντιβιβλιοθήκες" σε ολόκληρο τον κόσμο.


Στις μέρες μας οι “κανονικές” βιβλιοθήκες έχουν μαραζώσει. Κανείς δεν πατάει το πόδι τους σε αυτές. Τα παραδοσιακά βιβλιοπωλεία έχουν βάλει λουκέτο. Ενώ οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι έχουν μετατραπεί σε σούπερ μάρκετ. Ο κόσμος αναζητά την τέρψη της ανάγνωσης σε Αντιβιβλιοθήκες. Σύντομα βέβαια και αυτή η τάση θα φτάσει σε ένα τέλμα. Αν δεν υπάρχουν εκδοτικοί οίκοι που απορρίπτουν και πετάνε στα σκουπίδια χειρόγραφα, με ποιον τρόπο θα ανατροφοδοτούνται οι Αντιβιβλιοθήκες;

Ο εμπνευστής του σχεδίου, πρώην ρακοσυλλέκτης και τώρα πρόεδρος της παγκόσμιας ένωσης αντιβιβλιοθηκονόμων λέει ότι οι συγγραφείς αφού ολοκληρώσουν το εκάστοτε πόνημά τους θα πρέπει να το ρίπτουν πάραυτα στα σκουπίδια. Η διαδικασία εύρεσης θα είναι πολύ πιο δύσκολη. Αλλά αυτός είναι ο μόνος τρόπος να συνεχίσει να λειτουργεί το σύστημα.