Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011
Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011
Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011
Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011
Εμπρησμός σιδηροδρομικού σταθμού
Πήγαμε και βάλαμε φωτιά στον σταθμό του τρένου. Δεν μας ώθησε σε αυτήν την πράξη η πολιτική μας ιδεολογία, ούτε κάτι πιο προσωπικό, όπως νοσταλγία ή αναμνήσεις. Και σε καμία περίπτωση δεν είμαστε εχθροί των ήρεμων, μελαγχολικών ταξιδιών που προσφέρουν οι σιδηροδρομικές ράγες.
Πήγαμε και βάλαμε φωτιά για να μην σταματάν πια τρένα στον σταθμό. Είναι κάτι που μας προκαλεί ανησυχία...
Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011
Πέτρα στο λαιμό
Μετεωρίτης
Εγκλήματα κατά του εαυτού
Η ποινή μου είναι ισόβια. Εφέσεις δεν γίνονται δεκτές.
Οι συγκρατούμενοι μου κατάδικοι για παρόμοια εγκλήματα. Υπάρχουν ωστόσο και έγκλειστοι με ελαφρύτερες ποινές. Αυτοί είναι μέσα κυρίως για αυτοτραυματισμούς.
Τώρα επιδίδομαι σε καταναγκαστικές εργασίες, σε απομόνωση και ενίοτε σε βασανισμούς συγκρατουμένων μου.
Σχέδιο απόδρασης δεν υπάρχει προς το παρόν.
Θεωρία της κίνησης και η παραβολή των τριδύμων
"Είμαστε τρίδυμοι. Ο ένας ταξίδεψε πριν από πολύ καιρό με την ταχύτητα του φωτός. Τώρα τον περνάω 30 χρόνια. Ο τρίτος υπερέβη και αυτό το όριο και ταξίδεψε ακόμα πιο γρήγορα. Είναι τώρα μωρό."
Το σύμπαν μετακινείται όχι εμείς. Αφήνουμε μέσα στα χιλιοστά των λεπτών διάφανα κελύφη, τις άπειρες διαδοχές των στιγμών μας.
Οι τέσσερις άνεμοι
Έκανα μερικά βήματα ανακουφισμένος, αλλά γρήγορα κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Λένε ότι το σώμα μας αποτελείται, κατά 70%, από νερό. Εντούτοις σε κάποιους από εμάς το ποσοστό αυτό καταλαμβάνει ένα άλλο στοιχείο: ο αέρας. Έτσι συμβαίνει και με μένα. Λίγα μέτρα πέρα από το σύνορο της ερήμου άρχισα να εξατμίζομαι. Στράφηκα πάλι ικετευτικά στους τέσσερις ανέμους. Ζητούσα βοήθεια τώρα, να ρθουν και να με πάρουν από κει...
Το όριο του φυσιολογικού
Σήμερα όλοι παντρεύονται γυναίκες και άντρες ρομπότ. Το όριο του φυσιολογικού έχει μετατεθεί.
Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011
Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011
Χωρίς σκιές
Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011
Γκρεμός
Και οι άνθρωποι που βρίσκονται πιο μακριά δεν ξέρουν αν είμαι ένα ξερό δέντρο, αν αποτελώ μέρος του τοπίου, ή αν έχω πέσει ήδη στο κενό.
Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011
Δικαστής και Φιλόσοφος έπαιζαν σκάκι
Μέσα στα δευτερόλεπτα της αναμονής, ο Φιλόσοφος κατάλαβε την αμφιβολία που κατέκλυσε το μυαλό του αντιπάλου του. Στην αρχή κολακεύτηκε, αλλά στη συνέχεια θύμωσε. Ναι, προείδε, κατά την διάρκεια της ανηλεούς μάχης, την επερχόμενη ήττα του. Προσπάθησε μάλιστα να κερδίσει χρόνο με μάταιες μανούβρες. Αυτές όμως δεν μπόρεσαν αν ανακόψουν την νικηφόρα επέλαση του Δικαστή. Θα ήταν ταπεινωτικό να του χαριστεί η νίκη. Αλλά και η ήττα θα υποδήλωνε πνευματική κατωτερότητα.
Τα πράγματα περιπλέκονταν από το στοίχημα που βάλανε πριν αρχίσουν να παίζουν. Ο νικητής θα ζητούσε από τον ηττημένο ότι ήθελε.
Ο Δικαστής ήταν πλούσιος και ο Φιλόσοφος φτωχός. Θα ταν καλή ευκαιρία να για τον άπορο στοχαστή να βελτιώσει λίγο την οικονομική του κατάσταση σε περίπτωση νίκης. Ο Φιλόσοφος όμως περιφρονούσε το χρήμα. Ο υπηρέτης της Θέμιδος είχε και μια ωραία κόρη. Ο Φιλόσοφος όμως περιφρονούσε και τις γυναίκες. Άρα ο Δικαστής δεν είχε τίποτα να χάσει αν πρόσφερε την παρτίδα στον αντίπαλο του - ούτε και τίποτα να κερδίσει αν τον κατατρόπωνε. Η ίδια η φύση του στοιχήματος όμως έδειχνε ότι από την αρχή ο Φιλόσοφος δεν επιθυμούσε την νίκη.
Τότε εμφανίστηκε από το πουθενά ο Ποιητής, που πολλοί τον λένε και τρελό, και αναποδογύρισε την σκακιέρα.
Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011
Ιαγουάρος
Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011
Αντικατοπτρισμός
Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011
Ηλιοτρόπια
Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011
Αποδημητικά πουλιά
Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011
Σάββατο 23 Ιουλίου 2011
Τρίτη 19 Απριλίου 2011
Σάββατο 16 Απριλίου 2011
Βροχή
Από το πρωί έβρεχε. Δεν ήταν όξινη βροχή. Κι όμως μπορούσε να διαβρώνει τα κτήρια της πόλης, τους δρόμους, τα αυτοκίνητα, τα αντικείμενα. Σιγά σιγά, άρχισαν τα πάντα να αποσυντίθενται. Να λιώνουν μαλακά και ήσυχα. Μόνο τα σώματα των ανθρώπων μέναν ανέπαφα. Τώρα όλοι κοιτούσαν κατάπληκτοι τα παιδιά που παίζαν γυμνά στιςλάσπες.
Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011
Κλειδιά
Ξύπνησα και είδα στο χέρι μου αυτά τα κλειδιά. Φυσικά παραξενεύτηκα και αναρωτήθηκα τι τάχα να ανοίγουν. Σίγουρα όχι τις πόρτες του σπιτιού μου, γιατί αυτές δεν έχουν κλειδαριές.
Βγήκα έξω. Όλη μέρα έψαχνα και δοκίμαζα τα κλειδιά μου σε όποια πόρτα έβρισκα. Χωρίς κανένα όμως αποτέλεσμα. Το βράδυ έπεσα απογοητευμένος να κοιμηθώ.
Ονειρεύτηκα έναν πύργο με πολλές κάμαρες. Εκεί εφάρμοζαν τέλεια τα κλειδιά μου. Και περιχαρής μπαινοέβγαινα από κάμαρα σε κάμαρα.
Κλειδιά της πραγματικότητας ανοίγουν πόρτες του ονείρου και κλειδιά του ονείρου ξεκλειδώνουν την πραγματικότητα.
Παιχνίδι
....Το ξημέρωμα μαζευτήκαμε όλοι σε ένα ξέφωτο. Αν και κουρασμένοι από την ολονύχτια οινοποσία, διατηρούσαμε ακόμα στο ακέραιο τις δυνάμεις μας. Επί πλέον είμαστε ξαναμμένοι από την ένταση της στιγμής. Σε λίγο θα άρχιζαν τα στοιχήματα.
Ο κριτής έφερε τα ζάρια. Τα έλεγξε μπροστά μας. Ήταν εντάξει. Το παιχνίδι μπορούσε να αρχίσει.
Οι δυο πρώτοι παίκτες ποντάρανε τα δόντια τους. Ο νικητής ήταν επιφορτισμένος με την ευθύνη να ξεριζώσει, με μια τανάλια, τα δόντια του ηττημένου και να τα πάρει για τον εαυτό του.
Το δεύτερο ζευγάρι έπαιζε τα αυτιά του. Το έπαθλο ήταν βέβαια το αυτί του ηττημένου. Το οποίο ο νικητής θα αποκολούσε με την βοήθεια μιας πένσας.
Και το τρίτο ζευγάρι τζογαδόρων διαγωνιζόταν για τα μάτια του αντιπάλου. Κυριολεκτικά, ο νικητής έπρεπε να βγάλει τα μάτια του χαμένου. Η πράξη αυτή συντελούνταν με την συνεπικουρία ενός κατσαβιδιού.
Όλα αυτά όμως δεν ήταν τίποτα. Το τελευταίο ζευγάρι διαγωνιζομένων έπαιζε με έπαθλο την καρδιά του αντιπάλου. Φανταστείτε την έκπληξή μου όταν διαπίστωσα ότι εγώ είμαι ένας από τους δύο παίκτες. Και αντίπαλός μου, η παλιά μου αγαπημένη...
Διορθωτής διηγημάτων
Είμαι διορθωτής διηγημάτων. Κάθε πρωί έρχονται τρεις άνθρωποι στο γραφείο μου και μου φέρνουν τα γραπτά τους. Για όλη την υπόλοιπη μέρα ασχολούμαι με αυτά. Ελέγχω τα συντακτικά και τα γραμματικά λάθη, επισημαίνω τις αφηγηματικές ασυνέπειες, αφαιρώ άστοχες λέξεις και εκφράσεις, δίνω γενικά στο γραπτό την τελική του μορφή.
Για να είμαι ειλικρινής, οι τρεις αυτοί διαφορετικοί άνθρωποι είμαι εγώ. Αυτό βέβαια δεν είναι και τόσο τρομερό. Φανταστείτε να με λέγαν Φερνάντο Πεσσόα και να ήμουν ο διορθωτής 79 ανθρώπων...